13.05.2010

Inteligent, intelectual, conflict

INTELIGÉNT adj. 1. ager, destept, dibaci, iscusit, istet, îndemânatic, priceput, (pop.) mintos, (fig.) dezghetat, sprinten, (fam. fig.) breaz. (O minte ~.) 2. v. spiritual. 3. chibzuit, cuminte, destept, întelept. (O faptă ~.) (Sursa: Sinonime / DEX)
INTELIGENTA este facultatea de a descoperi proprietăţile obiectelor şi fenomenelor înconjurătoare, cât şi a relaţiilor dintre acestea, dublată de posibilitatea de a rezolva probleme noi.
În 1979, N.V. Findler afirma: ’’un sistem este considerat că are proprietatea de inteligenţă, pe baza comportării sistemului, dacă se poate adapta singur la situaţii noi, are capacitatea de a raţiona, de a înţelege legăturile dintre fapte, de a descoperi înţelesuri şi de a recunoaşte adevărul. De asemenea ne aşteptăm ca un sistem inteligent să înveţe, deci să-şi îmbunătăţească performanţele pe baza experienţei trecute.’’
John Mc Carthy şi Patrick J. Hayes, în 1969, arătau că: "o entitate este inteligentă dacă are un model adecvat al lumii, dacă este destul de înzestrată pentru a răspunde unei largi varietăţi de întrebări pe baza acestui model, dacă poate să-şi procure informaţiile din lumea exterioară când are nevoie şi poate să realizeze anumite operaţii în mediul înconjurător cerute de obiectivele sale şi permise de posibilităţile sale fizice".
C. Constantinescu foloseşte următoarea definiţie (2007): „Inteligenţa reprezintă capacitatea de manipulare şi operare a datelor grafice, matematice, logice, lingvistice si abstracte”.
...............................................................................
INTELECTUÁL, -Ă, intelectuali, -e, adj., s.m. si f. 1. Adj. Care apartine intelectului, care se referă la activitatea mintii, la intelect. 2. S.m. si f. Persoană care posedă o pregătire de specialitate temeinică si lucrează în domeniul artei, al stiintei, tehnicii etc.; persoană care apartine intelectualitătii. [Pr.: -tu-al] – Din fr. intellectuel, lat. intellectualis. (Sursa: DEX '98)
ADEVARATUL INTELECTUAL este un om senin, nepărtinitor, tolerant, un om dispus să discute, să polemizeze urban, de la egal la egal, un om care se ţine strâns de principiile logicii şi ale adevărului şi care nu ţine să aibă dreptate în afara lor.” (Arta conversaţiei / Ileana Vulpescu)
...............................................................................
CONFLICTELE POZITIVE (PRODUCTIVE) determină schimbarea situaţiilor existente, reprezentând forţa care pune în mişcare creativitatea şi inovaţia. Acestea previn stagnarea, stimulează interesul şi curiozitatea, surprind probleme şi susţin identificarea soluţiilor pentru acestea şi reprezintă baza pentru evoluţia indivizilor şi a societăţii. "Conflictul pozitiv poate testa ideile, poate stimula generarea de alternative referitoare la o decizie şi împiedica luarea pripită de decizii, poate ridica nivelul de înţelegere a problemelor, poate creşte implicarea membrilor grupului, poate stimula interesul şi interacţiunea, gândirea creativă şi deci calitatea deciziilor şi aderarea la implementarea lor."
Conflictele pozitive sunt acelea care permit organizaţiilor sau indivizilor să se dezvolte, să rezolve problemele într-o manieră mai eficientă şi să contrabalanseze inerţia pe care o dezvoltă majoritatea organizaţiilor.
Conflictele pozitive îi ajută pe indivizi să înţeleagă că ceea ce înainte era considerat de la sine înţeles, sau procedurile sau tehnicile de lucru cu care erau obişnuiţi pot fi învechite, stimulând astfel creativitatea şi utilizarea acesteia pentru rezolvarea problemelor.
Dar pentru ca organizaţiile să poată beneficia de pe urma unui conflict, sunt necesare câteva condiţii. În primul rând, membrii unei organizaţii trebuie să fie capabili să facă distincţia între aspectele personale, emoţionale şi cele generale ale conflictului. Când oamenii încep să se cramponeze de poziţia pe care o ocupă, atunci au tendinţa de a vedea în ceilalţi indivizi din interiorul sau exteriorul organizaţiei potenţiali inamici sau adversari, conflictul devenind din ce în ce mai personalizat. Personalizarea se poate observa atunci când oamenii uită ca sunt toţi de aceeaşi parte a baricadei şi se văd ca nişte adversari foarte personali. În al doilea rând, membrii organizaţiei trebuie să aibă capacitatea necesară de a interacţiona în situaţii conflictuale, astfel încât să evite escaladarea conflictului. Aceştia trebuie să înţeleagă cum să "lupte corect" şi să se concentreze asupra problemelor.

7 comentarii:

Anonim spunea...

Cercetashule, de multe ori ti-am marturisit ca mi-esti draga ! Ceea ce incerci tu ACUM este sa pui picaturi in ochii unui bolnav de cancer! Draga Stolo, avea o vorba! Trebuie extirpata tumora! Ori, ori! Alb sau negru! Daca tot o lalaim in gri ne ia mama dracului!
Basescu e in stare de chirurgie! Pinguinii din jurul lui cam isi tem puful! Deci! Isarescu a cantat in pustiu de mult! Stop cheltuieli neproductive, bagati banii FMI in investitii! Da' noi, romanii si cu fitilul la cur tot o lalaim! Iar despre solidaritate, ce dracu, SUNTEM DESTEPTI doar pe buda! Asteptam in strana ca babele sa vina IIsus cu solutii! Sa zica altu' cum sa respiram! Astia suntem in grup!

cercetashul spunea...

cine semneaza?

Anonim spunea...

cea care ti-a mai marturisit! e ultima postare! si am facut-o de Dragul Tau!

cercetashul spunea...

Hmmm, imi spune si mie cineva ca-i sunt draga! Nu am mai auzit de mult asta, asa ca ... Multumesc!

Referitor la ce am postat ... nu incerc sa pun picaturi in ochii unui bolnav de cancer! Va rog sa tineti cont de ceea ce am postat pana acum, cand spuneam si spun si acum ca este nevoie de reforma. Numai ca pentru asta trebuie sa fim inteligenti si sa intelegem ca reforma nu se face usor, ca trebuie extirpata tumora ... dar pentru asta trebuie sa lucreze toate partidele si toti romanii! Fiecare om/institutie/partid spune ca exista probleme, toata lumea spune ca probleme sunt peste tot si ca sunt probleme grave, dar atunci cand se iau masuri toti sunt impotriva lor!
‘’Asteptam in strana ca babele sa vina IIsus cu solutii!’’ imi aduce aminte de altceva si incepe sa vibreze neuronul. Asa ca ma abtin, dar spun ai dreptate!
Dupa cum ati observat, nu m-am bagat in problemele si comentariile politice mai grele! Motivul pentru care l-am votat intotdeauna pe Dl. Presedinte Basescu este faptul ca il consider un politician puternic ... care este, poate si vrea sa faca chirurgie!

ghita1964 spunea...

Intrebare intrebatoare:"anonimule care ai fost la discutii ieri cu Horia",unde-s 20 de miliarde recent contractate de la FMI?
E o situatie gri care i-a folosit mult timp domnului Isarescu si mai ales CLUBULUI DE LA ROMA!
Chirurgie cu asistenti nepriceputi?Hmm,moare pacientul Nicol!
Cercetasule la asta ma referam atunci cand spuneam:"Romania are nevoie,acum,de un guvern de tehnocrati patrioti nu cozi de topor FMI."A demonstrat Stolojan(in afara de faptul ca este un bun tehnocrat)ca e un patriot?

ghita1964 spunea...

Toata lume a luat in ras,cand am spus ca suntem deja in al III-lea razboi mondial,dar acesta-i adevarul!
E un razboi in care armele tac!Acum razboiul se duce in cancelarile lumii si pe bursele mondiale.Urmeaza un exod demografic comparabil cu migratiunile de dupa antichitate!Noi suntem in cale tuturor vicisitudinilor si din pacate pentru noi,nu prea avem oameni care sa fie la inaltimea timpurilor care ne vor incerca!Acesta e un adevar!

Anonim spunea...

Ghita, multumesc pentru lamurire! Nu pricepusem ce ai vrut sa zici cu ''coada de topor'' si nu am vrut sa ma gandesc la cine stie ce!

Ma gandeam acum, ca daca ar fi alt partid la putere, cu siguranta ii va nemultumi pe votantii celorlalte partide! Si uite asa, din 4 in 4 ani se schimba ''adrisantii'' nemultumirilor si nu se rezolva problemele Romaniei si romanilor!
Oare, partidele nu ar putea sa lucreze impreuna, ca departamentele unei marii companii? Daca se ajunge sa-i fie bine intregii companii, le va fi bine si departamentelor!

cercetashul

Arhivă blog