13.07.2010

Ion Adrian

Ghitza, voi discuta Legea Cojocaru pe articole. Asadar :

Refeferitor la art 1.
Art. 1. În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Guvernul Romaniei, prin Ministerul Finanţelor Publice, efectuează o emisiune de obligaţiuni prin care se angajează să restituie cetăţenilor României capitalul trecut în patrimoniul societăţilor comerciale şi regiilor autonome create prin aplicarea prevederilor Legii 15/1990.
Afirm ca in lumea aparentelor, dl Cojocaru, are prioritate in ideea fundamentala a teoriei propuse, desi mai corect ar fi a solutionarii corecte teoretic, a problemei iesirii din indiviziunea socialista(care metaforic seamana cu zicerea ca din oua poti face omleta dar nu si invers), in lumea Adevarului, eu(poate ca mai sunt si altii ) am prioritate cu cca niste ani, ca nu am notat data (era dupa 1980 si destul de departe de 1989, cand am purtat discutia in care am emis solutia, spunand dealtfel ca este simpla precum oul lui Columb si ca este la indemana unui student bun de ASE si chiar a unui bun absolvent de liceu cu notiuni corecte economice si care sa fi inteles de ce economia planificata socialista nu este o economie de piata si care student /elev sa semene oarecum cu Columb).
Din aceasta idee fundamentala expusa partial in pct 1 si inceputul pct 2, din expunerea de motive, pe care evident ca odata ce am avut-o anterior dsale, nu o pot contrazice tocmai eu, decurge transmiterea proprietatii de stat nou produsa in regimul comunist, catre cetatenii producatori, cu un anumit algoritm de calcul, care poate fi diferit ca exactitudine in functie de niste factori si de momentul cand s-ar face aceast transfer de proprietate.
Nu intru in amanuntele teoretice ale acestui algoritm, nefiind necesar pentru ce imi propun, dar daca sunt curiosi, voi da lamuriri.
In 1990 algoritmul fusese oarecum corect determinat, dar doar o mica parte din proprietatea de stat nou produsa a fost transferata populatiei lasand libere toate smecheriile private si de stat.
Faptul ca a existat ceva concret si ca nu a fost doar un balon de sapun este dovedid de cele 5 FPS care au cumulat actiuni din cota cuvenita populatiei care asa cum spune dl C probabil ca nu reprezinta decat 14% , ca alde Vantu prin interpusi, au adunat cupoane valorificate apoi in privatizare, desi asa ceva trebuia sa fie ilegal si abia dupa alocari cand incepea existenta actiunilor individualizate, ar fi trebuit sa se dea liber pietei de actiuni, chiar si fara listari bursiere .
Sunt de acord teoretic, cu ce spune dl Cojocaru in expunerea de motive in sensul ca azi dupa toate acestea nu se mai poate proceda la o aplicare de tipul celei propuse si posibile atunci, si in aceasta situatie ar fi conforma cu ideea rascumpararii de catre stat a ce nu dat din ce s-ar fi cuvenit cetatenilor producatori de la acestia, adica exact cum trebuie date despagubiri cetatenilor jefuiti de proprietate in regimul comunist si ale caror proprietati nu mai exista fizic.
Adica accept ca este in conformitatea principiului de baza si in conformitate cu cele facute de stat in perioada celor 20 de ani scursi si ca este corect ce spune dl Cojocaru in expunerea de motive:
„Singura soluţie care ne stă la dispoziţie, acum, pentru recuperarea capitalului de care au fost deposedaţi cetăţenii României şi pentru a începe o reală reconstrucţie a ţării o constituie despăgubirea cetăţenilor pentru capitalul de care au fost deposedaţi prin Legea nr. 15/1990… „

Referitor la art 3:
Art. 3. Fiecare cetăţean major al României este îndreptăţit să primească un număr de 20 obligaţiuni, fiecare obligaţiune având o valoare nominală de 1.000 euro, respectiv un total de 20.000 euro.
De unde rezulta aceasta suma de 20000 euro?
Daca in aplicatia din anii 90, cuponiada, cu cupoanele parca de 1 milion de lei, in niste d ani in care inflatia galopa, se evaluau intreprinderile si se emiteau actiuni, de exemplu cu valoare nominala de 1000lei, revenind nominal cate 1000 de actiuni ptr acel milion de lei , daca cererea nu depasea oferta respectivei intreprinderi partial privatizabila astfel, apoi in procesul de alocare, pornind de la optiunile fiecarui cetatean, se puteau obtine si mai putine actiuni conform legii cererii si ofertei ceea ce crea un pseudo mecanism bursier ptr acele actiuni ale unei intreprinderi. Nu stiu sigur daca nu se puteau obtine si mai multe in cazul in care oferta era mai mare decat cererea actiunea fiind astfel depreciata pe aceasta piata a intreprinderii.
Ca ulterior actionarii aparuti astfel si neinsemnati ca forta de actionariat, acesta rezultat fiind unul difuz, cu exceptia FPS, nu au putut interveni(nici nu erau in stare) si multe intreprinderi au falimentat, si actiunile au ramas hartii fara valoare, este o alta problema pe care n-o discut acum. Ce s-ar fi intamplat daca atunci nu 14% ci 90% din avutia nationala era distribuita prin acea cuponiada. Adica daca in loc de un milion ce se inflationa, cetateanul primea 7-8 milioane care erau tot atat de inflationabile(nu stiu daca in momentul alocarii cupoanelor s-au si emis actiunile ca sa nu aiba influenta inflatia)? Nimic in plus decat niste FPS –uri mai mari niste mamuti economici si cetateni aleatoriu despagubiti sau nu, in mod real.
Eu de exemplu milionul luat mi l-am valorificat partial adica l-am transformat mai tarziu prin actiunile luate aproape la respectiva valoare ca putere de cumparare adica in termeni reali.
Am optat ptr Sicomed , la 1milion lei, in loc de 1000 actiuni am primit 450 actiuni , adica o dublare de piata a valorii actiunii(Nota: cine nu pricepe ce scriu aici ref la cuponiada, nu are voie sa incerce sa mai discute despre toate acestea decat dupa ce merge la scoala sa invetze).
Nu am primit decat cativa lei ca dividende dar cand Zentiva a cumparat Sicomed a vrut(normal) sa obtina milioanele de actiuni de pe piata de la cei ca mine si mi-a dat vreo 8 milioane adica tinand cont de inflatie o suma cam la jumătate ca putere de cumparare cu acel milion primit .
Deci eu pe ce am primit nu am fost pacalit prea tare.
Cred ca nici cei care au subscris la FPS –uri, care cred ca chiar au si castigat.
Si daca in loc de 8 milioane primeam 80 ce era, tot in consum bagam acesi bani cand vindeam actiunile catre Zentiva , desigur un consum mai substantial, dar in plus producator de inflatie, in masura in care multi ca mine dadeau navala in piata si –si mareau consumul fara a presta vreo activitate utila.
Sensul acestei despagubiri este ca era moral ca cei carora li s-a restrans fortat , discretionar in procesul acumularii socialiste, consumul in comunism, sa li se recompenseze acest sacrificiu fortzat oferinduli-se o posibilitate de consum sporit si astfel actiunile lor sa ajunga apoi la adevaratii investitori. Si era ok, dar din pacate incomplet, caci 14 % nu sunt 90 %.
Revin: Azi, rezulta din propunerea facuta de dl Cojocaru ca cca 20 mil cetateni romani c vor fi indreptatiti la plata acestei despagubiri, valoarea fiind egala ptr fiecare cetatean, adica nu se face aici un calcul mai exact extraordinar de dificil, lucrandu-se pe medie. Aceasta inseamna ca se accepta din start realitatea ca primind toti egal, unii vor primii mai mult decat altii, adica decat ar fi sa primeasca dupa o socoteala corecta. Este suficient pentru a exemplifica doar cu ce este mai evident, adica sa ne gandim la acele categorii sociale sau grupuri umane, care este sigur ca pana acum mai mult au consumat, fara ca sa produca ceva in replica, categorii care deja ele ar fi datoare catre celelalte categorii dar care acum mai primesc si un cadou pe seama celor care au muncit producand avutie nationala.
Revenind la evaluare, observ ca dl Cojocaru considera ca ar trebui ca romanii sa fie despagubiti de o devalizare la care ar fi fost supusi pritr-o rata prea mare a peofitului obtinut din 1990 pe spinarea lor si pentru restul de 85 % din avutia nationala de care au fost pagubiti prin neacordarea in totalitate a cupoanelor teoretic datorate de stat acestora, pentru ca apoi statul sa dispuna cum doreste de acest patrimoniu.
Dupa dl Cojocaru (vezi tab. 4 si graficul nr 4)profitul obtinut cu supra masura fata de tarile europene este de cca 1200 mlrd de euro din 1989-2007, rata profitului fata de salarii plus pensii crescand la cca 60-70%, adica 2/3 din PIB pleaca in profituri si 1/3 in consum adica mai rau ca in socialism, in timp ce in celelalte tari europene rata profitului este de cca 1/3 (vezi graficul 5).
Aceasta este cea mai grava afirmatie din studiul efectuat de dl Cojocaru ptr fundamentarea legii si daca este adevarata atunci dupa mine asta inseamna ca, fata de alte tari capitaliste normale azi, cel putin 1/3 din PIB au fost deturnati de la cei care-l produc catre cei care iau profitul, adica la noi creindu-se un captalism al unei crunte exploatari.
Cu alte cuvinte 600 mlrd euro au fost deturnati de la populatie in conturile profitorilor. La acestia ar trebui adaugate si macar jumătate din valorile deturnate de comunism pana in 1989 adica cca 15o miliarde euro adica un total la nivel de 2010 de peste 800-900 mlrd euro, din care insa dl Cojocaru mai modest nu cere decat 400 mrd euro.(20mil cetateni x20000eu/cetatean =400mlrd euro)
Aici se pune intrebarea daca aceste cifre sunt corecte si este foarte important sa stim asta.
Si pentru a verifica, voi face cateva evaluari aproximative, folosind date statistice, (aici ar fi foarte bun un Biblio, Ghitza poate il cooptam? Adica tu, ca noi doi suntem foarte en froid)
Dau mai jos, pentru evolutia PIB, tabelul obtinut prin combinarea datelor statistice oficiale cu cele date de dl Cojocaru:


Ce se observa?
In afara de corespondenta pe anul 2007, ultimul an indicat de analiza Cojocaru unde PIB in euro coincide cu datele statistice gasite de mine, valorile indicate de dl Cojocaru indica valori mult mai mari de PIB pornind din 1990 de la cca 96 mlrd euro in loc de cca 35 mlrd euro la cat scazuse economia dupa statistica oficiala, ceea ce evident ca duce la concluzia ca fata de cele 1200mlrd rezultate ptr profit in analiza Cojocaru ( vezi grafic nr 4) valorile oficiale(reale?) ar fi de fapt mult mai mici, poate doar de cca 400mlrd. Si calculul se poate usor reface folosind cifrele oficiale.
Asadar in aceasta pornire mult diferita la Cojocaru fata de stastistica oficiala, se afla sursa acelei valori foarte mari, de 1200 mlrd euro profit ptr perioada 1990-2007.
Si in favoarea statisticii oficiale joaca faptul ca nici in cel mai bun an al perioadei 1985-1989 adica in 1988, PIB nu a depasit 60 mlrd dolari adica cca 50 mlrd euro.
In favoarea cifrelor date de dl Cojocaru fata de statistica oficiala joaca un fapt ciudat si anume ca in zona anilor 1991-1995 observam ca salariile si pensiile date de dl Cojocaru sunt mai mari decat PIB oficial, ceea ce este imposibil.
Referitor la salarii si pensii acestea date de Cojocaru sunt confirmate de articolul de la

http://www.financiarul.com/articol_32230/in-18-ani-ponderea-salariilor-in-pib-a-scazut-de-la-386-la-148.html

in care se arata care este dinamica salariilor si pensiilor coroborat cu cresterea PIB fiind confirmata scaderea ponderii salariilor in PIB, dar cu o usoara crestere a pensiilor, fara ca in Romania sa vedem investitii deosebite si rezultand pe cale de consecinta ca diferenta s-a dus in plata datoriei externe si in profit.
In acelasi timp cel putin in ultimul an 2007 si probabil ca si in cativa ani anteriori si din datele oficiale se confirma cresterea ratei profitului in mod inadmisibil ceea ce este o problema care nu trebuie si nu poate fi ignorats cu sau fara legea Cojocaru fiind o problema foaerte grava cum deja am afirmat
Referitor la legea Cojocaru cred ca pana la lamurirea acestor discrepante, eu nu as putea sa vorbesc de 20000 euro sau de 10000 euro sau de orice cifra avansata pe baza unor evaluari rezultate din figuri mai mult sau mai putin corecte de tipul graficului nr 4.
Asadar propun dlui Cojocaru revenirea si verificarea sau explicarea discrepantelor si gasirea situatiei corecte, reale, daca este posibil un lucru important in sine separat de legea respectiva.
Voi putea face insa in cele ce vor urma chiar si fara date certe, niste speculatii de principiu referitoare la lege, in ideea ca ea ar fi promovata, dar astea vor urma.
Cred ca pentru o prima parte a acestui studiu am efectuat o munca substantiala si suficienta.

44 de comentarii:

ion adrian spunea...

Multumesc si:

Note:
1)in tabelul confectionat sunt subliniate valorile statistice verificate incrucisat de mine atat cat am putut, repet aici Biblio sau altul care sa fie maestru in exploatarea goagle si a celorlalte motoare de cautare sa fie eficienti.
2) citarile de tabele sau figuri se refera la cele existente in:

http://www.variantacojocaru.ro/

http://www.variantacojocaru.ro/documente/Grafice1-9.pdf

ion adrian spunea...

erata: ar fi eficienti

Stefanya spunea...

Mda.....oare cand va fi functionabila aceasta lege?

Anonim spunea...

NU!.....şi nu glumesc când spun acest lucru!

ghita1964 spunea...

Domnule Ion Adrian si domnul Cojocaru tot de la Institutul National De Statistca , are datele!
Deci suntem de acord pana la urma pe o chestiune:CETATEANUL ROMAN A FOST FURAT DE APROX.6oo MILIARDE EURO!E un inceput!

ghita1964 spunea...

Cetatenii vor primi 20.000 Euro egal fiecare individual,nici mai mult nici mai putin!De unde rezulta ca unii mai mult?Ca intr-o familie exista mai multi membri?Platesc si mai multe taxe si impozite!

ghita1964 spunea...

Eusebio,tu esti sceptic referitor la legea asta,insa iti GARANTEZ ca e singura care poate scoate ROMANIA din haul in care ne-au aruncat hoardele care ne-au condus!Si Cojocaru mai are un ATU pe care inca nu l-a jucat,o sa vezi!E un OM adevarat si am toata stima pentru el!De asa ceva avem nevoie!

ion adrian spunea...

Ghitza,
1.Numai un creator de plusvaloare adica doar un platitor de taxe si impozite produce acel profit insusit de cineva, dar nu si cei care nu lucreaza sau sunt minori pana cu un an inainte de terminarea perioadei. Dar calcule de ponderi diferite exacte sunt greu de facut asa dar merge o valoare fixa daca legea s-ar considera aplicabila.
Despre asta insa in ce urmeaza

2. Cojocaru cel putin la anii verificati de mine nu are datele de la statistica sau este o problema importanta acesta neconcordanta peste care nu se poate trece, iar cu datele oficiale din tabelul dat de mine
rata profitului este comparabila cu cea de la statele date de exemplu in fig 5.

3. Voi continua insa analiza de frumusete luaind de bune datele lui Cojocaru adica ideia cu 20000Euro per capita.

4. Ghitza, repet insa chiar daca as valida rationamentul Cojocaru, el pica de facto, in cazul in care datele statistice date de mine sunt cele corecte.

ion adrian spunea...

1.Pana nu lamurim care sunt cifrele corecte ptr PIB nu pot sa fiu de acord ca profitul este de 600 mlrd euro sau 300 mlrd de euro.
2. Nu pot trata la nivel de asemenea amatorism, lucruri care daca ar fi implementae ar fi o revolutie economica.
3. Cred ca dl Cojocaru ar tb dlui sa lamureasca aceste discrepante, asa ar gace orice autor caruia i se semnaleaza neconcordante.
Nu e treaba ta ghitza sa lamuresti problema,caci tu il crezi pe cuvant pe dl Cojocaru, cam cum l-au crezut si si pe Marx foarte, foarte multi.

ghita1964 spunea...

Ioane, aici nu-i vorba de plus-valore, e vorba de a despagubi si a repara o mare nedreptate si un urias furt comis de cei care astazi se erijeaza in "marii industriasi" ai Romaniei!

ghita1964 spunea...

Am o intrebare:de unde ati luat acele tabele?Pe pagina Institutului National De Statistica nu sunt decat pentru ani:2008,2009,2010!

ghita1964 spunea...

Dl.Cojocaru este un prea MARE PATRIOT ca sa se preteze la falsuri,dl.Ion Adrian!Deci hai sa nu ne batem joc de munca unui om!V-am spus ca dl.Cojocaru mai are un as in maneca (asul acesta confirma cele spuse de dl. Cojocaru)!

ghita1964 spunea...

Daca vrei si ai ceva de comunicat domnului Cojocaru, o poti face direct,barbateste!Are adresa acolo pe site!

ion adrian spunea...

Gitza am scris o analiza dar fara voie am sters-o ramanand doar acest tabel. De fapt il comentam. Bolduitele sunt cele calculate de mine celelalte sunt din tabelul din text sau tab 4 de la Cojocaru.
Am dat suplimentar valoarea im mlrd a salariilor plus pensii si rata de revenire a acestora fata de PIB in varianta cojocaru si a mea.
Intelegi ceva? Sau trebuie neaparat sa vin cu explicatii.

PIB mlrd EURO

2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000
136,8 121,2 97,1 79,2 58,9 50,3 48,4 44,8 40,2
- 121,3 114,4 106,5 101,8 93,8 89,1 84,8 80,2

S+Ps 26,2 23,5 22,1 19,4 18,3 18,2 17,9 17,2

(S+Ps)/PIB 21,6% 20,5% 20,9% 19,1% 19,5% 20,5% 21,1% 21,4%

(S+Ps)/PIB 21,6% 24,2% 27,9% 32,9% 36,4% 37,6% 40% 42,8%

ion adrian spunea...

Dar nu l-am acuzat de falsuri, insa unele din date sunt eronate. Care?
E propunerea lui.
Eu am ridicat o obiectie.
El va raspunde sau careva care-i sustine munca foarte meritorie, dar care raspunde la obiect, pe text, adica profesionist si rational si nu sentimental sau resentimentar.

ion adrian spunea...

Hai sa apelam la Biblio sa verifice aceste date. Eu le-am luat din http://ro.wikipedia.org/wiki/Produsul_intern_brut_al_Rom%C3%A2niei, si le-am confruntat cu comunicate din articole de presa, comunicate INS, am pierdut destul de mult timp, dar din pacate nu m-am gandit ca este greu de ajuns la datele oficiale si nu am pastrat linckurile.Acum l-am cautat si regasit pe cel de mai sus.
Eu insa am afirmat negru pe alb ca sunt date oficiale luate ca atare si neprelucrate, dl Cojocaru le-a prezentat doar, neprecizand vreo sursa eu unul negasind vre-o indicatie bibliografica in expunerea de motive unde sunt citate tabelele si graficele si nici in aceste tabele si grafice.
Nu stiu de ce esti agresiv, caci sunt convins ca din toti cei care au laudat sau criyticat legea sunt singurul care am lucrat niste ore cu creion si hartie pe text.

ion adrian spunea...

Deci lasand deoparte diferentele mari intre date de baza se constata ca cel putin in 2007 unde datele Cojocaru si cele oficiala coincid, la un PIB de 121,3 S+Ps este de 26,2 adica 95 mlrd, cca de peste 3 ori mai multi bani decat s-au dat in salarii si pensii, au fost folositi altfel. Cum ?
La asta trebuie sa raspunda si Boc si Basescu.

ion adriann spunea...

Deasemeni in 2009 PIB a fost mai mic de numai 116 si din el s-au dat salarii si pensii a fost de 26 mlrd euro cam la fel cu 2007?, dar oricum rezulta ca 9o mlrd deci tot mai mult de trei ori sau dus in alte parti. Unde?

ghita1964 spunea...

Ioane eu suspectez acele date ca incorecte.Ai vazut de cine sunt postate?
Totusi o sa-i scriu personal domnului Cojocaru si o sa-i cer sa lamureasca aceste diferende!E bine?
Este treaba mea din moment ce sustin aceasta miscare!Noi nu vrem sa furam pe nimeni, nu vrem sa fim asemenea acelora care au condus pana acum! Vrem o altfel de Romanie, o Romanie in care poporul este STAPANUL SUVERAN!

Anonim spunea...

Ghiţă, "o Romanie in care poporul este STAPANUL SUVERAN", ESTE O ROMÂNIE DE RAHAT, O ROMÂNIE COMUNISTOIDĂ!
În România, legea şi munca trebuie să fie suverane pentru a ieşi din rahat! Dar cum tot românul este amator ca să fure ceva dacă este de furat şi să câştige un ban cu cât mai puţină muncă, nu vom ieşi niciodată din rahat!
Tango!

Anonim spunea...

Legea Cojocaru nu are cum să funcţioneze! Am mai spus acest lucru!

ghita1964 spunea...

Vom trai si vom vedea!Un lucru iti spun:BULGARELE A PORNIT! Cred ca te-ai convins ca am capacitatea de a "simtii" viitorul, asa ca nu ai cum sa-mi demonstrezi ca Legea Cojocaru este "comunistoida" pentru-ca nu-i!Aceasta Lege vorbeste despre:investitie,proprietate,plus-valoare,capital,etc.
Daca aceasta Lege este de factura "comunistoida" atunci ce sa mai vorbim despre "platformele program" ale celor mai MINCINOASE ORGANIZATII din ROMANIA:partidele politice? Alea ce sunt Eusebio?Mai poti suporta inca 20 de ani de asemenea aberatii?

ion adrian spunea...

Se intampla ceva. Apar si dispar mesaje?

Anonim spunea...

Vad ca sunt 23 de mesaje!
Eu sunt dar nu m-am mai logat

ion adrian spunea...

au disparut vre-o doua mesaje ale mele de azi in catre-i spuneam lui ghita ca e bine sa-l contacteze el pe Cojocaru si probabil ca atunci cand voi fi mai avansat o s-o fac si eu.problematica este de nivel zero si trebuie lamurita pe cat posibil, chiar daca azi pentru moment cel putin sunt de aceiasi parere cu anti dar eu cred ca am forta de a fi obiectiv si fara prejudecati de neclintit.
sa vad daca asta va apare?

ion adrian spunea...

Mesajele mele de aseara de la 20:12si 21:18 pe langa tabelul da tot la comentarii care ilustreaza cam tot acelasi lucru sunt foarte importante si de retinut independent, adica facand abstractie de, sa-i zicem solutie, propunerea de solutie Cojocaru la care voi reveni. Voi mai analiza acele aspecte ininte de a trece la propunerea propriu zisa.

ghita1964 spunea...

Aplicarea „Legii Cojocaru” va avea consecinţe benefice nu numai în economie. Ea va schimba din temelii întreaga societate românească. La sfârşitul celor 10 ani, cea mai mare parte a capitalului utilizat pe teritoriul României se va afla în proprietatea marii majorităţi a cetăţenilor. Se va crea, astfel, o clasă mijlocie numeroasă şi înstărită, 70 – 80% din familiile româneşti - care va avea venituri atât din muncă – salarii – cât şi din capital – profituri. Această clasă mijlocie va fi formată din cetăţeni cu adevărat liberi, a căror nivel de trai nu va mai fi dependent numai de un loc de muncă, pus la dispoziţie de proprietarii de capital. Aceşti români înstăriţi, prosperi, liberi, nu vor mai vota pentru doi mici, o bere, un kilogram de zahăr, sau de mălai. Ei vor vota pentru propriul lor interes, vor trimite în Parlament pe cei mai buni dintre ei, pentru a conduce statul lor, un stat popular, care va reprezenta şi va apăra interesele clasei mijlocii, ale românilor înstăriţi, prosperi şi liberi, nu unul oligarhic, cum este cel de acum, care apără interesele minorităţii care s-a îmbogăţit prin sărăcirea majorităţii.

Deţinând atât puterea economică cât şi pe cea politică, clasa mijlocie îşi va impune şi propriile valori morale: munca, inovaţia, spiritul de întreprindere şi de economisire, cinstea, hărnicia, respectul şi iubirea faţă de semeni, spiritul de solidaritate socială, naţională, comunitară.

În următorii 10 ani, România va fi parcurs o etapă importantă pe drumul său către destinul care i-a fost hărăzit de Dumnezeu, acela de a deveni o adevărată Grădină a Maicii Domnului.

Având în vedere cele de mai sus, propunem aprobarea proiectului de lege privind despăgubirea cetăţenilor României pentru capitalul trecut, prin Legea 15/1990, din proprietatea lor comună în proprietatea statului, pe care îl anexăm.

Bucureşti, 14 iunie 2010.

Iniţiator,

Senator Ioan Ghişe


Ai vazut asta domnule Ion Adrian?

ion adrian spunea...

Ce sa vad? Sa stii ca deja m-a dezamagit asocierea lui Cojocaru cu Ghise. Asta este un imbecil, lasand deoparte o completa lipsa de caracter.
El are o singura idee, sa-si scoata banii investiti ca sa se aleaga si o mare realizare constand intr-o initiativa legislativa cu nu stiu ce dobitoc de pe la Romania Mare, privind o lege pentru media, care sa faca parte egala stirilor bune si celor proaste . Atunci a ras toata Romania si cred ca s-a auzit si pe alte planete un hohot de ras. Asa ca nu cu alde Ghise certificam aceasta initiativa, crede-ma.

ghita1964 spunea...

Ce asociere Ioane?E o propunere legislativa a domnului senator Ghise, bazata pe programul domnului Cojocaru, cu acordul acestuia.Importanta este Legea nu cine o propune!Eu asa zic, dar ce-i mai corect in tara noastra?

ghita1964 spunea...

"(20mil cetateni x20000eu/cetatean =400mlrd euro)"
Corect!
Acesti bani nu sunt luati din sistem,Ioane,ei sunt investiti in economia nationala sub forma de obligatiuni,care vor fi rascumparate dupa zece ani.In fiecare an ei vor aduce plus-valoare care o sa capitalizeze Fondul de investitii!Banuti acestia nu vor putea fi cheltuiti decat pentru a construi o afacere.Nimic din aceasta suma nu poate fi folosita pentru a cumpara bunuri de larg consum!Obligatiunile sunt NOMINALE cu TERMEN la zece ani!Ce suflu ar da asta economiei nationale?Cate locuri de munca ar genera?Ar mai vota cineva pe doi mici si-o bere expirata?

ion adrian spunea...

1. Era mai bine cu initiativa populara.
2. Ai trecut la fond, eu mai am cate ceva pana acolo

dirlosan gheorghe spunea...

"Aceasta inseamna ca se accepta din start realitatea ca primind toti egal, unii vor primii mai mult decat altii, adica decat ar fi sa primeasca dupa o socoteala corecta. Este suficient pentru a exemplifica doar cu ce este mai evident, adica sa ne gandim la acele categorii sociale sau grupuri umane, care este sigur ca pana acum mai mult au consumat, fara ca sa produca ceva in replica, categorii care deja ele ar fi datoare catre celelalte categorii dar care acum mai primesc si un cadou pe seama celor care au muncit producand avutie nationala."
M-ai bagat in ceata cu fraza asta!
Care-i socoteala corecta?Ce are consumul cu grupul?Datoria cu celalalte persoane?

ghita1964 spunea...

Ioane poftim raspunsul domnului Cojocaru:
"admin
Am vazut postarea dlui Ion Adrian. Domnul in cauza trebuie sa mai invete ceva din stiinta statisticii.
Se observa ca exista un an, 2007, in care valoarea PIB-ului Romaniei este egala in cele doua siruri de date prezentate de dl Ion Adrian: 121.3 miliarde de euro.
In statistica nu se aduna merele cu perele. Nici euro din anul 2000 cu cei din 2007.
In constructia sirului de date prezentate de mine, am procedat astfel:
1. Am pornit de la valoarea in lei a PIB-ului Romaniei in anul 2007, valoare publicata de INS, pe cate am impartit-o la cursul mediu de schimb calculat de BNR, pentru anul 2007, obtinand cifra de 121,3 miliarde de euro, recunoscuta de toata lumea.
2. Am luat, apoi, din anuarele statistice ale Romaniei, pentru perioada 1989-2007, indicii anuali de crestere a PIB-ului. Este vorba de cresterea REALA, fizica, a PIB-ului, independenta de dinamica preturilor si a cursului de schimb. Treaba asta se invata in anii 2-3 la facultatile bune de statistica.
3. Prin impartirea cifrei de 121,3 miliarde de euro (PIB-ul in 2007) la indicele de crestere reala, de 1,06, obtinem cifra de 114,4 miliarde de euro, care reprezinta PIB-ul Romaniei din anul 2006, exprimat in preturile, in euro, ale anului 2007. Si tot asa, pana in 1989.
Numai asa putem aduna PIB-ul Romaniei din anul 1989 cu cel din 1999 si cu cel din 2007! Numai aceste cifre au sens in stiinta economica. Altfel, sunt …cifre goale, ce din coada vor sa sune.
C Cojocaru"

ion adrian spunea...

ii multumesc dlui Cojocaru ptr lamurire , o voi studia cu atentie dar nu aveam de unde deduce ce a facut dl Cojocaru, chiar daca banuiam ca probabil sunt astfel de probleme care-si baga si ele coada. Cred ca dl Cojocaru este constient ca problema abordata este de o asemenea importanta incat nu poate fi lasat nimic la intamplare.
Deasemeni cred ferm, ca fata de unul din putinii care se vor fi aplecat pe munca lui altfel decat demagogic, politic sau populist adica cat am putut de profesionist si serios, chiar daca nefiind niciodata student la ASE nu am stiut exact ce invata studentii dinn anul doi sau trei se putea abtine de la folosirea tonului condescendent care nu poate convinge pe nimeni.
Si oricum nu cei de la ASE,ar fi suficienti, ptr ca dlui sa adune sprijin si voturi constiente, responsabile.
Voi reveni dupa ce voi mai avansa in analize.

PS. Cred ca observatia ref la 2007 este cea facuta si de mine in primul rand.

ghita1964 spunea...

Domnul Cojocaru este foarte conştient, dar la câtă "gargară" a suportat de 20 de ani mai "refulează" şi dânsul, mai ales că ai luat la "miştou" şi puţin in băşcălie munca lui!
E foarte bine că cercetezi această propunere a domnului Cojocaru pentru România,dar dacă o faci fă-o serios,nu în băşcălie!În băşcălie am fost destul luaţi, 20 de ani!Ajunge!
Dacă nu acum, peste patru ani tot o să se pună în aplicare această LEGE!Poate aresta tot OTV-ul, BULGĂRELE SE ROSTOGOLEŞTE!

ion adrian spunea...

Ghitza,
Unde vezi sau ai vazut tu un gram de bascalie in cele scrise de mine?

ghita1964 spunea...

"si ca este la indemana unui student bun de ASE si chiar a unui bun absolvent de liceu cu notiuni corecte economice si care sa fi inteles de ce economia planificata socialista nu este o economie de piata si care student /elev sa semene oarecum cu Columb)."
1 gram!

ion adrian spunea...

Ghitza, vezi ce inseamna o interpretare realizata de pe pozitii aprioric de defensiva, caci ce spuneam eu acolo in introducere?
a) Ca ca si Cojocaru eu avusesem solutia iesirii din indiviziunea socialista,repet aceasta sintagma este doar la mine si am folosit-o din acel moment al inceputul anilor optzeci, atunci cand acel amic m-a intebat cum as rezolva problema proprietatii si i-am raspuns ca asta teoretic inseamna gasirea unei metode de a reveni de la indiviziunrnea socialista a hozrazciotului la individualitatea capitalismului si am dat solutia identica in principiu cu cea data ulterior dar public de dl Cojocaru,la mine nu a fost o chestie publica si deci pe care s-o revendic oficial, acesta fiind cel al carui nume este corect sa se lege de acest procedeu.

b)Si am adaugat ca ideea este relativ simpla si putea s-o aibe un elev inteligent si silitor sau un student de ASE, recunoscand totusi ca nu-i chiar de colo, adica este un fel de ou al lui Columb care este tot ceva foarte simplu...
Si in acest sens pot demonstra ca si relatia geniala(asa este definita) a lui Einstein, E=mc*2, era ca ipoteza consistenta fizico-filozofic, inca inainte de 1900 la indamana unui elev aflat la sfarsitul liceului, foarte bun la fizica, rezolvarea fiind de fapt tot un fel de ou al lui Columb. Daca esti interesat de fizica, pot sa explic, sa primesc macar aici un drept de prioritate ptr o idee veche, tot cam din vremea la care m-am referit. :)
Asadar draga Ghitza, la mine nimic la misto, dar este in schimb la tine eroarea de interpretare si faptul ca suntem meru gata sa imprumutam interlocutorului comportamente sau intentii nedemne.

ghita1964 spunea...

Bine hai sa trecem peste "abureala"!
Ce parere ai acum( dupa ce ai vazut cum a calculat dl.Cojocaru)despre faptul ca poporul roman a fost "exfoliat" de 600 miliarde euro?De ce nici-un partid nu a vrut sa se aplece asupra acestei legi?De ce au preferat sa o considere UTOPIE?Chiar nici-un pic de patriotism nu mai exista in actuala "clasa politica"? Noi "prostimea" chiar nu mai contam deloc? O sa va aratam ca numai NOI CONTAM! Nu mai e mult pana in iarna "nici in pamant nu veti scapa!"

ghita1964 spunea...

Sa nu-mi vi cu citate din Mugur Isarescu ca nu tine!Isarescu din punctul meu de vedere,s-a descalificat!De ce?Pentru-ca la cate "relatii" si cunostinte economice poseda, nu a "mirosit" criza finnciara si nici nu i-a tras de maneca pe guvernanti!Acum este tarziu!Ce a facut Isarascu acum imi intareste si mai mult credinta ca Legea Cojocaru e buna!Am simtit "dedicatia" si "marul otravit" din discursul domnului Isarescu!

ion sdrian spunea...

Ghitza,
Faptul ca am aflat abia in seara asta ceva ce nu stiam, si anume ca teoria dlui Cojocaru este doctrina economica a partidului pe care cica l-a infiintat DD, nu o sa-mi schimbe in vreun fel modul de analiza si judecata in tema pe care am abordat-o. In curand niste concluzii intrebari la prima parte a analizei facute in lumina celoer explicate de dl Cojocaru.

ghita1964 spunea...

Astept cu nerabdare!Orice intrebari ai, i le poti pune direct domnului Cojocaru!!!

ghita1964 spunea...

Ioane iti mai spun odata si apoi gata: nu ma intereseaza partidul, imunitatea unora si alte avantaje! Tot ce ma intereseaza pe mine este sa se repare NEDREPTATEA si HOTIA comisa in dauna concetatenilor mei SI MAI ALES SA SE APLICE LEGEA ILICITULUI, fosta Lege 18, pe care au abrogat-o pe furis HOTII !Vreau sa vad asa zisii "industriasi" importanti cum o iau si ei de jos ca orice gheorghe din tara asta! S-ai vad atunci mai apar la talk sowuri sa dea lectii de "economie de piata" , ei care si-au facut averile prin rapt si devalizare!Atat vreau dreptate pentru omul necajit, furat fara mila de o shleata de nemernici timp de 20 de ani indiferent de guvernarea vremelnica! Am crezut ca PDL-ul vrea sa faca asta, dar m-am inselat amarnic, sunt la fel ca si ceilaltii, adica :"oameni slabi",cum zicem noi in Ardeal!

ghita1964 spunea...

Adriane, deocamdata ce ai facut tu nu este o analiza pertinenta economica,nu este altceva decat un conspect! Un bla, bla mai exact! Nu spui nimic cu multe vorbe si doua tabele! Ma asteptam la mai mult!

Arhivă blog